Via Dinarica kroz Kalinovik

Staze

Bijela staza

Bijela linija, odnosno staza, u BiH se pruža od Maglića, preko Zelengore, Lelije, Visočice, Bjelašnice, Prenja, Čvrsnice, Vrana, do Kamešnice, što je 334 kilometara obilježene, neprekinute i standardizovane planinarske staze.

Staze Via Dinarica kroz Kalinovik:

  • Via Dinarica BH-W-11 preko planina Lelije i Zelengore do Nacionalnog parka Sutjeska
  • Via Dinarica BH-W-10 IzLjute, oko Treskavice, do Kalinovika
  • Via Dinarica Staza Obalj-Kanjon Neretve-Pridvorica
Rute

Via Dinarica BH-W-11 preko planina Lelije i Zelengore do Nacionalnog parka Sutjeska

Vrhunska planinarska tura kroz prekrasan prirodni krajolik preko Lelije i Zelengore, koja uključuje uspon na 3 vrha i obilazak 5 jezera
Staza ide šumskim putem ka Čemernom i Orlovačkom jezeru i u Ošljima skreće ka planini Leliji. Nakon šume nastavlja putem, prolazi pored izvora Jablan i stiže na prolaz ispod Velike Lelije (2032 mnv). Vrh je udaljen samo 15ak minuta i vrijedan je uspona.

Dalje nastavljate južno, ka zaista zabačenom divljem terenu, a na lijepom planinskom proplanku nastavljate uz brdo, južno, preko još težeg terena. Staza se spušta u Štirine – nekadašnje pastirske nastambe i Štirinsko jezero.

Odavdje idu 2 puta, ali najkraći put ka Orlovačkom jezeru je u pravcu istoka. Staza završava u bukovoj šumi, gdje navigacija može biti otežana zbog neurednih puteva nastalih usljed nedavne sječe šuma. Jugovo jezero, smješteno ispod doline, okruženo je livadama na izlazu iz šume. Istočno odatle je staza koja vodi do obližnjeg Orlovačkog jezera.

Sa Orlovačkog jezera kreće uspon na najviši vrh Zelengore – Bregoč, 2014 mnv. Nakon Bregoča, staza vodi preko otvorenog terena do kraja platoa i spušta se kroz eksponiranu strmu vododerinu. Dalje nastavljate šumom, do planinskih livada i sljedećeg uspona, na Uglješin vrh. Sa Uglješinog vrha se pruža prekrasan pogled na BMV grupu (Bioč, Maglić i Volujak), kao i na Lebršnik i druge planine u daljini.

Sa ovog vrha se spuštate do jezera Gornje Bare, odakle prašnjavom cestom nastavljate ka parku i jezeru Donje Bare, gdje je planinarski dom. Vaše putovanje Zelengorom završava ovdje.

Rute

Staza koja povezuje dva prelijepa jezera Zelengore

Zelengora je ljepotica koja čuva gorske oči. Prošetajte ovom prekrasnom turom i uživajte u ljepotama dva gorska bisera, Štirinskom i Orlovačkom jezeru.
Početak staze je iznad Štirinskog jezera i staza ide na česmu koju je prošle godine uredilo PSD Lelija iz Kalinovika. Svi koji prolaze ovuda oduševljeni su česmom, i na njoj ima vode, što je najvažnije. Staza nastavlja sjeverno 200 metara i skreće istočno prema Orlovačkom jezeru, ispod obronaka Todore. Sa južne strane suobronci Ka Lelije. Na 2,5 km od Štirinskog jezera staza se naglo serpentinama spušta i nakon 500 metara ulazi u predio šume, gdje ispod Borilovačkog (Jugovog) jezera u dva navrata izlazi u predio livadai zatimponovo kroz šumu nastavlja do raskrsnice kod kasarne.
Rute

Jugovo jezero

Jugovo jezero ili Borilovačko jezero se nalazi na planini Zelengori na nadmorskoj visini od 1450 metara.
Jugovo jezero je jedino vještačko jezero na Zelengori. Ime je dobilo po Jugi, koji je bio lovočuvar u Nacionalnom parku Sutjeska. Okruženo je vrhovima Kalelija (1977 m) i Stog (1821 m).

U jezeru ima kalifornijske pastrmke kao alohtone vrste, čija se mlađ svake godine ubacuje u jezero.

Rute

Štirinsko jezero-Kotlaničko jezero-Vlaško Polje-Pridvorica

Prelijepa planinarska staza jezerima Zelengore do rijeke Neretve.
 
Staza započinje 400 metara južno od stećaka iznad jezera Štirin i skreće sa staze “Put Dr. Jovo Elčić” prema Kotlaničkom jezeru i ide starom stazom koju su napravili stočari nomadi kojih je ovdje bilo do prije 15-ak godina. Kotlaničko jezero se nalazi u kotlini i po tome je i dobilo ime. 

Najljepše i najdublje jezero je Zelengora. Maksimalna dubina iznosi 10 metara. Bogato je ribom potočnom pastrmkom – zlatovčicom.

Pridvorica je bogata kulturnom i prirodnom baštinom. Nalazi se na 930 metara nadmorske visine ispod Zelengore. Rijeka Pridvorica prolazi kroz Pridvoricu, duga je 2 km, sa velikim i prelijepim izvorom na vrhu sela. Voda iz jezera Kotlanica čini većinu izvora. Rijeka se ispod sela ulijeva u Neretvu.

Rute

Planinarska staza - Poda - Omarni do - Urdeni dolovi - Podlelija

Nova planinarska staza, koja je pogodna i za bicikliste.

Staza počinje sa putne komunikacije Kalinovik – Zelengora na i ide preko visoravni ravnim dijelom od 1,5km, a zatim šumskim dijelom do Omarnog dola u dužini od jednog kilometra. Nakon toga staza ide proplancima preko Urdenih dolova u dužini od 2,5km i nastavlja usponom djelimično kamenitim dijelom prema Podleliji u dužini od 1,5km, gdje se priključuje na Via Dinarica stazu.

Cijelom dužinom staze pruža se izvanredan pogled prema Zelengori. Na četvrtom kilometru u reonu Urdenih doloca, ispod Galonjinog brda nalazi se manje izvorište Javorak.

Jezik