Vjerski turizam

Vjerski objekti

Crkva Svetog Petra i Pavla

Crkva Svеtog Petra i Pavla u Kalinoviku,  Pripada Dabrobosanskoj mitropoliji, Arhijerejskom namesništvu fočanskom i sedište je parohije u Kalinoviku. Crkva je posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu. Sagrađena 1888. godine  na mestu gde je bila jedna mala kapela. Tada je Zahumsko-Hercegovačkom eparhijom upravljao mitropolit Serafim (Perović). 

Vjerski objekti

Crkva Vaznesenja Hristovog na Oblju

Crkva na Oblju pripada Zahumsko – hercegovačkioj eparhiji, sagrađena je 1869. godine i posvećena je Vaznesenju Gospodnjem.Poznata je i kao crkva u kojoj se nalazi posvećena ruka srpskog čobančeta, žrtve Turaka iz 18. vijeka, koja se smatra zaštitnikom sela Oblja. Selo Obalj, petnaestak kilometara od Kalinovika prema Ulogu, kažu, nikad nisu pogodili grad, suša, glad, niti ga je osvojila neprijateljska vojska. Smatra se da Obalj, poslije minulog rata, jedino preostalo srpsko selo na Neretvi i danas, kao u davna vremena, „čuva” mala crkva sa svojom svetinjom. Po pričama seljana, kamen kojim je zidan i kojim je pokriven hram, dovožen je čak sa Morina, a zvono iz Metkovića. Zanimljivo je da su Nijemci zvono teško oštetili 1914. godine, ali bojeći se božjeg gnjeva, nisu ga odnijeli. Sagrađena je 1869. godine.

Vjerski objekti

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Ulogu

Crkvena opština uloška sa sjedištem u Ulogu pripada Zahumsko- Hercegovačkoj eparhiji. Hram Sv. Vasilija Ostroškog u Ulogu osvećen je 1907. godine za vrijeme Mitropolita Petra Zimonjića.

Vjerski objekti

Hram Svete Trojice na Osijama

Crkva na Osijama, Hram Svete Trojice, sagrađen 2008. godine. Mještani Osija stradali su u Drugom svjetskom ratu i proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a hram je podignut u pomen svih preminulih članova porodice čiji su posmrtni ostaci sahranjeni na groblju pored crkve. U sklopu crkve je i parohijski dom, zadužbina porodice Drašković.

Vjerski objekti

Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja

Crkva se nalazi u selu Jažići.

Vjerski objekti

Crkva Svete Ane u Ulogu

Crkva sv. Ane u Ulogu izgrađena je 1937. godine.

Vjerski objekti

Džamija Mehmed bega Šestokrilovića

Džamija Mehmed bega Šestokrilovića datira iz 1600-te godine, rušena je u više navrata, zadnji put u ovom ratu (1992-1995). Obnovljena je 2005 godine.

Jezik