Planinarenje

Udruženja

PSD "Lelija"

Planinarsko –sportsko društvo „Lelija „ iz Kalinovika je udruženje ljubitelja prirode koje kroz različite aktivnosti promovise prirodne ljepote i zdrav život. Udruženje je markiralo oko 150 km planinarskih staza. Kalinovik se nalazi na Bijeloj liniji Via Dinarika projekta.

Planinarski put ”Dr Jovo Elčić”, otvoren je 2013. godine; povezuje tri planine: Treskavicu, Leliju i Zelengoru. Put nosi ime u znak sjećanja i poštovanja na rano preminulog planinara dr Jovu Elčića (1976-2012).

Paninarski put dr. Jovo Elčić obuhvata najvise vrhove i zanimljiva planinarska odredišta na planinama Treskavici, Leliji i Zelengori. Obilaznica je podjeljena u tri područja, a svako područje ima 5 kontrolnih tačaka (KT), ukupno 15 KT.

Mogućnost organizovanja planinarskih tura uz licencirane planinarske vodiče.

Planine

Zelengora

Planina Zelengora-po mnogima najljepša planina u BiH. Sa svojim glacijalnim jezerima, koje su zbog posebne ljepote prozvane „Gorske oči“, predstavlja pravu atrakciju za sve posjetioce. Za Zelengoru vazi pravilo-ko je jednom posjeti uvijek joj se vraća. Ogromna zelena prostranstva šuma i pašnjaka, bogatstvo šumskim plodovima, ljekovitim biljkama, čist, nezagađen vazduh predstavlja pravu vazdušnu banju i oazu mira, potrebnu savremenom čovjeku. Najveći vrh je Bregoč-2014m. Jezera koja su na našoj teritoriji su veoma atraktivna za posjetioce.

Orlovačko jezero

Kladopoljsko jezero

Planine

Treskavica

 Treskavica je po mnogima planina velikih vrhova, prostranih pašnjaka i divnih jezera. Sa svojih 365 izvora, velikim brojem jezara, predivnim pašnjacima, krasom i bogatom florom i faunom predstavlja pravu atrakciju za planinare, turiste i sve ljubitelje prirode. Najveći vrh je Đokin toranj-2088 m, odakle sunčanim danom pogled seže do Jadranskog mora.

Na planini Treskavici, iznad samog Gvozna polja u prelijepoj bukovoj šumi nalazi se jezero Gvozno. Okruženo je vrhovima Mali Treskać (1969m), Malim vratlom (1950m) i Bosanskim Vratlom (1780m). Jezero se dijeli na dva dijela, Veliko i Malo jezero. Ljeti je jezero bogato vodenim biljkama i većim dijelom zaraste i postaje rajsko stanište za divlje patke.

Vrhovi Treskavice

Jezik