Planinske kuće

Boravak

Čarobna kućica

Planinska Čarobna kućica je smještaj predviđen za ljubitelje prirode koji žele odmor od svakodnevnice i buke u uslovima prirodnog okruženja i kućne atmosfere.Gosti imaju mogućnost samostalnog pripremanja hrane ili obezbjeđivanja domaćih proizvoda i jela domaće kuhinje od strane  domaćina uz prethodni dogovor i doplatu.Kućica se nalazi na 1km udaljenosti od Kalinovika prema Ulogu sa pogledom na vrhove Zelengore,Lelije, Trskavice uz mogućnost organizovanja prevoza do Zelengore ili Uloga gdje ljubitelji ribolova mogu uživati u ribolovu, a ljubitelji prirode u ljepotama planina i njihovim jezerima.

Čarobna kućica je prostor od 68 kvadrata na dva sprata. U prizemlju se nalazi  hodnik iz kog se ide u potkrovlje u spavaću sobu (21 kvadrat) sa 5 ležajeva ( ležajevi 3×1, 1×2) i izlazom na malu terasu.U prizemlju kuće nalaze se  i dva mini kupatila te dnevni boravak koji je spojen sa kuhinjom i trpezarijom (ukupno  30 kvadrata površine).Iz dnevnog boravka se izlazi na natkrivenu terasu (16kvadrata) na kojoj se nalazi zidani roštilj i voda tako da se može koristiti i kao kuhinja na otvorenom. U dnevnom boravku se nalaze dva kauča koja se razvlačenjem pretvaraju u ležajeve za spavanje pa u dnevnom boravku mogu spavati ukupno 4 osobe.Kuća se nalazi na placu od 2 duluma, na 1km udaljenosti od Kalinovika prema Ulogu , a na sto metara od glavne ceste sa desne strane.Okružena je pašnjacima, livadama , brdima i planinama što gostima pruža savršen mir.U sklopu placa je mali povrtnjak za potrebe gostiju tako da  gosti u sezoni  imaju domaći krompir, luk,salatu, tikvice, mrkvu, peršun. Kuća je udaljena 27 km od Zelengore i po 20km od Kladopoljskog jezera i Uloga, a 30 km od Crvanjskog jezera. Uz doplatu prema cjenovnicima ribolovnih udruženja, planinara i ovlaštenih prevoznika postoji mogućnost obezbjeđivanja dnevnih dozvola za ribolov na rijeci Neretvi (potočna pastrmka)i na jezerima Zelengore kao i mogućnost organizovanja obilaska Zelengore uz pratnju vodiča te organizovanje izleta do Mostara i Trebinja.Gosti mogu u sopstvenoj režiji da planinare ili voze bicikle markiranim stazama.

S obzirom da je kuhinja komplet opremljena (šporet, frižider, posuđe) gosti mogu sami pripremati hranu, a po potrebi možemo ih snabdjeti domaćim proizvodima (meso, sir,kajmak, med, džemovi…) ili organizovati pripremanje jela iz tradicionalne kuhinje.Takođe, možemo organizovati radionicu tkanja ili pletenja i upoznavanja sa folklorom ovog područja.

Boravak

Lovački dom Dobre Vode

Lovački dom nalazi se  na Dobrim Vodama, raspolaže sa 10 ležajeva. U domu se tradicionalno okupljaju lovci poslije hajki kao i planinari posle uspona na najviše vrhove. Po povratku u  restoranu ih dočekuje domaćinska atmosfera i  specijaliteti od divljači od kojih je najčuveniji  gulaš od više vrsta divljači.Lovačkim domom gazduje LU „ZAGORJE”.

Jezik